Astronomska skupina Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani
Teleskop Vega

Teleskop Celestron CPC-1100

Teleskop tipa Schmidt+Cassegrain na GO-TO vilični azimutni postavitvi. Premer zrcala 279 mm, goriščna razdalja 2800 mm. Iskalo 9x50.

2010-08-10

Za testiranje sem teleskop odpeljal na Črni Vrh, kjer je večje obzorje in bolj temno nebo. Noč je bila jasna, seeing dober, nebo ob 2h zjutraj 21,39 magnitude, izmerjeno z SQM.

Teleskop in vsa oprema sta shranjena v 4 kosih oziroma škatlah:

  • stojalo
  • ojačitev za stojalo
  • teleskop skupaj z vilicami
  • kovček z vso potrebno opremo

Sestavljanje teleskopa

Sestavljanje vzame okoli 10 minut časa. Trinožno stojalo s pomočjo vgrajene libele postavimo vodoravno. Zatem pritrdimo na spodnjo stran trikotno ojačitev. Orientacija v horizontalni ravnini ni pomembna, ker je teleskop na azimutni postavitvi. Stojalo je s tem pripravljeno, sledi postavitev teleskopa.

Teleskop skupaj z vlicami tehta okoli 30kg zato je najbolje, da ga postavljata dva. Na stojalu je na sredini kovinska konica, ki pri montaži služi kot vodilo na katerega nataknemo teleskop. Ko je na vodilu ga samo še zavrtimo v horizontalni smeri, toliko da ujamemo 3 luknje v katere pritrdimo vijake na spodnji strani stojala. Montiramo iskalni teleskop 9x50. Priključimo napajanje iz usmernika 230V/12V. Montiramo 2" zenitno prizmo z 1 1/4" adapterjem v katerega damo 40 mm okular z velikim poljem. Namestimo konzolo za upravljanje teleskopa. Na armaturi vključimo glavno stikalo.

Kalibracija teleskopa

1. Poravnava teleskopa in iskalnega teleskopa

Na nebu izberemo svetlo zvezdo in jo v okularju z velikim poljem s tipkami na konzoli pripeljemo v sredino polja. Zatem z 2 vijakoma na iskalnem teleskopu isto zvezdo postavimo v sredino nitnega križa. Poravnava je s tem zaljučena.

2. Kalibracija teleskopa

Teleskop ima vgrajen računalnik z bazo 40000 objektov. Da bi jih samodejno našel ga je potrebno kalibrirati na 2 znani zvezdi. Vnos koordinat lokacije ni potreben, ker ima teleskop vgrajen GPS sprejemnik. Iz menija na konzoli izberemo eno od možnosti kalibracije, najbolje 2 star alignment. Iz ponujenega seznama izberemo 1. zvezdo in teleskop usmerimo nanjo. Pri iskanju si pomagamo z iskalnim teleskopom. Ko imamo zvezdo v iskalnem teleskopu pritisnemo tipko ENTER. Zatem v teleskopu s počasnimi pomiki zvezdo centriramo v sredino zornega polja in pritisnemo tipko ALIGN. Program nam potem ponudi 2. zvezdo. Priporočljivo je, da je druga zvezda vsaj 60o od prve, ker bo tako natančnost pozicioniranja večja. Postopek kalibracije pri 2. zvezdi ponovimo in če je bila uspešna se na displeju pokaže napis CPC Ready. Od tu dalje teleskop že sledi objektom. Zdaj je njegov koordinatni sistem usklajen z nebesnimi koordinatami in bo samodejno našel katerikoli objekt, ki je v njegovi bazi in je nad obzorjem.

Opazovanja

Za opazovanja sta v kovčku na voljo 2 okularja. Ko rabimo veliko polje (opazovanje meglic in galaksij) je najbolje uporabiti 2-palični 36mm okular, ki da 78x povečavo. S tem okularjem je enkraten pogled na M31 z obema satelitskima galaksijama. Vidijo se svetlejši spiralni rokavi blizu osrednje zgostitve. V polje dobimo celotno M33, M51 s satelitsko galaksijo. Pogled na kroglasti kopici M15 in M13 je več kot impresiven saj že pri 78x povečavi brez težav vidimo posamezne zvezdice. Enako tudi odprti kopici h/hi v Perzeju.

Za opazovanje pri večjih povečavah je na voljo zoom okular Baader Hyperion, s katerim lahko poljubno spreminjamo goriščne razdalje od 8mm do 24mm. S tem okularjem sem opazoval Jupiter, kroglasti kopici M13 in M15, odprto kopico M11 ter planetarno meglico M57. Ker je bil seeing dober sem (z izjemo Jupitra) vse te objekte opazoval tudi pri najvišji, 350x povečavi. Pogled v živo pri visoki povečavi je ob dobrem seeingu čudovit. Prednost zoom okularja je da lahko povečavo sproti prilagajamo velikosti opazovanega objekta.

Povečave teleskopa z zoom okularjem

  • 24 mm 117x
  • 20 mm 140x
  • 16 mm 175x
  • 12 mm 233x
  • 8 mm 350x

Fokuser teleskopa je dobro izdelan. Vrtenje mehko in natančno. Pri fokusiranju se polje ne premika. Težava, ki se je pojavljala pri prejšnjih modelih je očitno odpravljena.

Težave

Rosenje. Noči so pri nas v glavnem precej vlažne in pride do zarositve korekcijske leče. Težavo sem rešil s fenom. Pozicioniranje sistematično za 1/3 polja prenizko (36mm okular). Bom še raziskal ali se da to kako izboljšati.

Kaj od opreme še potrebujemo

Nabaviti bo potrebno napajalnik 230V/12V DC in izdelati ogrevan senčnik. Noči so na splošno vlažne in na teleskopu se dokaj hitro zarosi korekcijska plošča. Ker nisem imel senčnika sem moral vsake pol ure sušiti korekcijsko lečo s fenom.

Za lažji transport na drugo lokacijo bi veljalo izdelati lesen zaboj za teleskop in etui iz blaga za stojalo. Originalna embalaža je sicer nepraktična, ker vzame preveč prostora.

Opombe

Po eni noči opazovanj ocenjujem, da je Celestron CPC 1100 zelo uporaben inštrument za vizualna opazovanja. Sestava in rokovanje je enostavno. Velika prednost je, da ga brez posebnih težav lahko peljemo na drugo lokacijo. To bo prišlo prav pozimi in ko rabimo temno nebo. Kvaliteta optike zelo solidna. Trenutno se zdi, da je edino pozicioniranje premalo natančno. Je pa offset objekta od središča polja vedno v isti smeri in že v naprej vemo katero tipko na konzoli je treba pritisniti, da se objekt pripelje v sredino polja.

Herman Mikuž

Zadnja sprememba 12.08.2010 12:53 CEST
© Copyright 2004-2022
B.Dintinjana
Univerza v Ljubljani, F M F
Pot na Golovec 25
1000 Ljubljana, Slovenija